Raclette, retrofølelse på kjøkkenet

Raclette var nittitallets middagsfavoritt i mange norske kjøkken, og nå vender det tilbake hetere enn noen gang. Hver gjest er selv ansvarlig for sin egen mat og kan dermed steke og kombinere sine favoritt-ingredienser. Morsomt, sosialt og smakfullt!
De elektriske raclettejernene ble en hit i Norge på 80- og 90-tallet. De tok over for fonduegryten, som også var populær her i landet. Nå står de fleste jernene på hylla og støver ned – og det bør vi gjøre noe med!

Det aller beste ved Raclette er kanskje hvordan man tilbereder maten rundt bordet. Hver person smelter sin egen ost og steker eget tilbehør. Dermed kan man selv velge akkurat hva man vil spise, og akkurat hvordan det skal stekes. Gi gjestene muligheten til å velge mellom ulike grønnsaker og kjøtt-typer slik at alle kan teste forskjellige kombinasjoner. Det kan også være lurt å variere litt i ostevalget, og i tillegg til ordentlig Raclette-ost kan man prøve norske favoritter som Ridderost, Jarlsberg og Norvegia. Ønsker du å være litt utradisjonell kan du prøve både blåmuggost og brie. Med Raclette setter bare fantasien grenser, det er på tide å la smaksløkene leke seg med smaken av nittitallet.Raclette var nittitallets middagsfavoritt i mange norske kjøkken, og nå vender det tilbake hetere enn noen gang. Hver gjest er selv ansvarlig for sin egen mat og kan dermed steke og kombinere sine favoritt-ingredienser. Morsomt, sosialt og smakfullt!

En populær tradisjon ved raclette er at de ulike gjestene tar med seg en eller flere ingredienser. Dette er ingredienser som man selv ønsker å spise eller oppskrifter som man kanskje ønsker at de andre skal få smake.

Dette kan man selvfølgelig planlegge litt på forhånd, slik at man får et variert utvalg samtidig som man ikke glemmer noe.

Her kommer noen forslag til hva som kan serveres :

Marinert oksekjøtt, svinekjøtt og kyllingfilet – her trenger du ikke de møreste kjøttstykke så lenge det får ligge en stund i marinaden. Jeg pleier å bruke mørbrad fra okse og ytrefilet fra svin.
Jeg skjærer kjøttet i passende tynne biter for å korte ned på steketiden.

Marinade okse:
2 dl olje
2 ss maizenna
2 ss soyasaus
2 stk chili i biter
2 hvitløksbåter, hakkede
2 ss sitronsaft
1 ss honning
pepper

Mariande Kylling/svin:
1 ss soyasaus
1 ss revet ingefær
1 ss honning
1 chili
1/2 løk
2 dl olje
1/2 lime, saften av
2 ss maizenna
pepper

Salt skal ikke i før rett før serveringen, da kjøttet blir mindre saftig.
La ligge over natten, min 2-3 t.

Kjøttet legges på varmt raclette jern og snus ofte for å unngå unnødvendig stekeos.

Som tilbehør er det jo bare fantasien som setter grenser, men vi har noen favoritter som går igjen her.

Kokte småpoteter
Minimais
Paprika
Rødløk
Ferske sjampinjonger i skiver
Vårløk
Jalapenos
Cherrytomater
Asparges
Port salut
Vellagret Jarlsberg
Gode pølser

Sammenpisket egg – hva med å lage en liten omelett?  Det smaker jo så herlig med tomat og smeltet ost på toppen mens du venter på at  kjøttet skal steke ferdig.

Ellers har vi sauser og rundstykker ved siden av til serveringen 🙂

Så er det bare og nyte et sosialt måltid med gode vennerLegg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s