Hjemmelaget burger, dressing og burgerbrød

Skjermbilde 2017-11-05 kl. 15.29.36
En saftig burger laget fra bunnen av er nydelig mat!
Bruker høyrygg her, pga mye smak og fett i stykninge. Perfekt balanse mellom kjøtt og fett. Høyrygg kommer fra skulderområdet på dyret, og dette er et billig kjøttstykke som vanligvis brukes som grytekjøtt i Norge, fordi det ikke er spesielt mørt.
Entrecôte duger og, men er dobbelt så dyrt.
Når det først er gjort, er veien tilbake til kjøttdeigburgeren ganske lang. Både på smak og saftighet stiller den i en annen klasse.

Hamburger:
800 gram kvernet kjøttdeig fra oksehøyrygg og fettet (evt vanlig karbonadedeig)
Salt og pepper
Olje som tåler høy temperatur til steking

Del kjøttet opp i mindre biter og legg i frysen i 20 min før du kverner det grovt gjennom en vanlig kjøttkvern. Kjøttet må håndteres forsiktig og ikke pakkes for tett, for å unngå den fryktede medisterkakeeffekten. Av samme grunn tilsatte jeg ikke noe salt eller andre krydder i farsen, men utsetter til like før steking. Når du skal forme burgeren er det lurt å ta litt vann på fjøla så ikke deigen kleber seg. Passende store burgere veier fra 130gram-180gram. La de ligge i kjøleskapet 30 min før steking, så de henger sammen.

Jeg ga burgerne et godt lag med salt på begge sider (mye mer enn du tror!)
Hamburgerne stekes så på maks varme i olje som godt tåler varme.
Stek burgeren på sterk varme i ca 20 sekunder på hver side. Sett så ned temperaturen til halv styrke og etterstek i ca 3 minutter på hver side. Når det begynner å sive kjøttsaft ut av burgeren er den ca medium stekt. Etter å ha stekt burgerne ferdig på den ene siden ble de snudd og fikk et solid lag med god engelsk cheddar over seg. Jeg la lokket på panna ca. et minutt for å smelte osten skikkelig. La burgerne få hvile før de serveres, slik at kjøttsaften får satt seg.

Mens kjøttet steker gjør du klart det ferdiglagde hamburgerbrødet med dressing og det tilbehøret du liker best.

Hamburgerbrød:
4 brød
1 dl lunkent vann
1/2 pose tørrgjær
1 ss smør
1 egg
4 dl hvetemel
1 ss sukker
1 ts salt
1 ss smeltet smør for pensling Sett ovnen på 200 grader.

Ta smøret ut av kjøleskapet, så det har romtemperatur før du begynner. Pisk det godt sammen med sukkeret.Varm opp vannet til fingertemperatur (lunkent). Ha i tørrgjæren og rør med en skje til gjæren er helt oppløst. Nå begynner du å nærme deg oppskrift på en god hamburgerbrød.

Ha melet og de andre ingrediensene i en mikser. Kjør til du har en smidig deig. Dekk bollen med et klede og sett den på en lun plass. La deigen heve til dobbel størrelse (ca. 1 time).
Ta deigen ut av bollen og slå den flat. Del deigen opp i ca 4 biter, og form runde boller med hendene.

Legg bakepapir i en langpanne. Plasser bollene litt fra hverandre på papiret og trykk dem flate, ca. 1 fingerbredds tykkelse. Legg over kledet og sett til etterheving. Når de igjen har hevet seg til dobbel størrelse og ser luftige og fine ut, pensler du dem lett med smør. Hamburgerbrødene stekes midt i ovnen på 190 grader i 12–14 minutter. Ta hamburgerbrødene ut, pensle dem en siste gang med smør og la dem kjølne. Bedre oppskrift på hamburgerbrød skal du lete lenge etter.

Hamburgerdressing:
150 g sylteagurk
100 g ketchup
300 g majones
50 g dijonsennep

Legg alle ingrediensene i en blender eller foodprosessor og miks til den har fått en glatt, sausaktig konsistens.

Anrett burgeren med salat, rødløk, tomat, sylteagurk og en god hjemmelaget dressing.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s